Werkvormen
Het zoeken naar de beste werkvorm voor bepaalde inhouden is een van de leukste, creatieve uitdagingen van een docent.
Leerlingen komen met een bepaald doel naar je les, soms lijkt het dat ze er alleen maar zitten omdat ze daar nou eenmaal moeten zijn maar ik ben er ook van overtuigd dat ze komen om iets te leren.
De werkvorm moet dus aan een aantal eisen voldoen:
- Aansluiten bij de stof (leer- en lesdoel)
- Aansluiten bij de doelgroep
- Kloppend zijn in plaats en tijd
- Betrokkenheid vergroten
- Activeren
Activerende werkvormen
Activerende werkvormen gebruik je om leerlingen in de 'aan-stand' te zetten. Leerlingen te betrekken bij de les(stof). Je kunt het inzetten als starter of energizer, om voorkennis te activeren of de leerstof actief te verwerken en later te reflecteren.
- Instructievormen
- Interactievormen
- Discussievormen
- Opdrachtvormen
- Samenwerkingsvormen
- Schrijfopdrachten
- Spelvormen
Instructievormen
Instructie geven waarbij de leerlingen betrokken blijven.
- Powerpoint is een prettige ondersteuning van een les.
Daarbij is het belangrijk dat de instructie kort is en je zo weinig mogelijk voorleest wat er staat.
- Een powerpoint kun je uploaden in LessonUp, dan kun je instructie afwisselen met meerkeuzevragen of om een mening vragen.
- Geef de leerlingen de uitdaging om een fout te ontdekken in je verhaal.
Interactievormen
- Brainstormen, dit kan met een groot vel papier in groepjes, met geeltjes zelfs met de hele klas, of digitaal met een van de mindmaptools.
- Discussiëren, dit kan op veel manier, wel belangrijk om hier structuur in aan te brengen, bijvoorbeeld door de vorm van een debat te kiezen of door iedere leerling dri lucifers te geven die ieder voor een beurt van spreken staat. Maximaal 3 keer aan het woord of iedereen moet zijn lucifers kwijt spelen door een inbreng te hebben in de discussie.
- Opdrachten, er zijn zo veel mogelijkheden, als foto's laten maken, film maken, cartoons, verhaal schrijven, tentoonstelling maken, collage.
een voorbeeld van een opdracht bij geschiedenis was, plaats jezelf in een tijd in de geschiedenis, schrijf in dagboekvorm hoe je dag er uitziet en illustreer dit met een foto waarin je jezelf verwerkt.
- Samenwerken, op verschillende manieren, vooral door de samenstelling van de groepjes. De rollen die je toekent.
- Schrijven, teksten, gedichten, liedjes, tegenstrijdig als in een mislukkingsrecept.
Spelvormen, quizzen, spel laten maken voor elkaar, wedstrijd en competitie doen het vaak ook goed. Raad het plaatje gebreuken bij een snelle vragenronde (zie hiernaast, als voorstelling te gebruiken, plaatjes op achtergrond eenvoudig aan het thema aan te passen.)