Formatief toetsen
Er wordt in het onderwijs heel wat af getoetst, vaak zijn dit summatieve toetsen. Er wordt gekeken hoever je de behandelde stof beheerst. Grotere stofhoeveelheden worden in kleinere stukken gedeeld en in deeltoetsen gecheckt. Om ervoor te zorgen dat een leerling zijn huis- en leerwerk bijhoudt. Een summatieve toets werkt bij die eindtoets als afsluiting van een periode. Natuurlijk werkt het om de stof op te delen in kleinere hoeveelheden, maar bij summatief toetsen werken leerlingen steeds alleen maar voor een cijfer.
Dit voortraject kan ook formatief, waarbij de cijfers vervangen worden door feedback. Wat kan ik al, wat heb ik nodig om mijn leerdoel te halen.
Eerst moet je dus bepalen wat je doel is: feed forward
Bij formatief werken, kijk je zo vaak mogelijk naar wat de leerling al kan en wat hij nog moet leren, daar pas je je didactische aanpak op aan. Het tussentijds checken kan op allerlei manieren gebeuren, vaak heel informeel.
Door die tussentijdse toetsmomenten krijgt de leerling direct feedback. Dan gaat hij weer kijken naar wat goed gaat en doelen bepalen door te kijken wat nog beter kan, feed up.
Tussentijds evalueren kan door:
- quizzen
- DTT (digitale tussentijdse toets) die adaptief is.
- Gespreksvormen in de klas
- Verhelderen van leerdoelen samen met de klas
- mini-whiteboards
Belangrijk bij formatief evalueren is dat je de resultaten niet meer vergelijkt met klasgenoten maar met eerdere resultaten.
Feedback kan komen van:
- de leerling zelf,
- klasgenoten,
- docent.
Het volgen van de voortgang door:
- opbrengstgericht werken, analyseren van voortgang, aanpak aanpassen
- observaties tijdens dagelijkse praktijk vastleggen
- Diagnostisch toetsen
Een mooi document over feed up, feed back en feed forward vond ik : file:///C:/Users/WNK/Downloads/ZIEN-Downloads-VO-INSPIRATIEBLAD-FEEDBACK.pdf