Communicerend leren

Er wordt heel wat afgepraat in het onderwijs. Leerlingen kletsen de hele dag door,  docenten overleggen en mopperen over de leerlingen en leerlingen mopperen over docenten enz. enz. Maar veel belangrijker is het om het praten tegen elkaar te veranderen in praten met elkaar.

Communiceren is meer dan geluid maken, het is vooral ook luisteren. Ik vertel mijn leerlingen altijd dat zij niet voor niets 2 oren hebben gekregen en maar 1 mond. Luisteren is dus nnog veel belangrijker dan praten. Wie goed kan luisteren en begrijpen, kan doelgerichter gesprekken voeren.

Communiceren is een hele mooie manier om te leren. Leerlingen kunnen veel leren door in contact met elkaar te leren. wanneer zij in overleg zijn, wordt de verantwoordelijkheid gedeeld en kunnen ze elkaar aanspreken op hun werk. Samen komen we verder! 

Hierbij horen ook het leren feedback geven en ontvangen.

Belangrijke spelregels bij het geven van feedback:

1. Ik-boodschap:

Vertel de feedback vanuit jezelf.  Ik merk dat... Ik zie dat.... Ik hoor dat... Zo blijf je uit de aanval en heeft de ander niet het gevoel te moeten verdedigen.

2. Aanwijsbaar:

Zorg dat de feedback betrekking heeft op duidelijk aanwijsbaar gedrag.  Feedback gaat over gedrag en niet over de persoon zelf. Iemand moet dus ook echt in staat zijn iets te veranderen.

3. Concreet: 

Geef de feedback zo concreet mogelijk. Geef de feedback op gedrag dat je zelf gezien of gehoord hebt. Vermijdt woorden als  ‘nooit’ of ‘altijd’, daarmee voorkom je discussie.

4. Wacht niet te lang: 

Zo snel mogelijk geven om te voorkomen dat de ander de situatie niet meer voor de geest kan halen.

5. Ruimte voor reactie: 

Geef de ander de tijd en ruimte om te reageren. Geef jezelf daardoor ook de kans om je inzicht te veranderen door de reactie.

6. Vraag om het gewenste gedrag: 

Maak duidelijk wat je van de ander wilt. Zoek samen naar mogelijkheden om het gedrag te veranderen.

Het is belangrijk deze spelregels in te oefenen!!