Growth mindset

Carol Dweck ontdekte dat er 2 mindsets waren en 2 manieren van leren: nature en nurture, daarbij gaat ze er bij nature vanuit dat alles wat aangeboren is, niet te veranderen is en bij nurture dat alles te leren en oefenen is, niet voor iedereen even snel maar met de houding en overtuiging dat je alles kunt leren door te trainen en oefenen, gaat leren een stuk beter. Bij nurture komen de 2 mindsets naar voren: Fixed en Growth.

Als je ervan overtuigd bent dat je nou eenmaal goed bent in het een en slecht in het ander ben je minder leerbaar. Wanneer je er in geloofd dat je alles kunt leren, doe je daar meer moeite voor en maak je groei mogelijk. 

Intelligentie is geen vaststaand gegeven, het kan groeien. Daar hoort fouten maken zeker ook bij, want bij een growth mindset, zet je dan door, probeer je het nog eens en nog eens. Dit in tegenstelling tot een fixed mindset, waarbij je dan denkt: "ik kan het toch niet" Iemand met een fixed mindset laat zich ook uit het veld slaan bij prestaties van anderen. 

Dit is een grondhouding die heel welkom zou zijn voor onze leerlingen. Daarvoor moeten we natuurlijk eerst zelf, als docent, deze overtuiging hebben. Als wij geloven in de mogelijkheid tot groei bij iedere leerling, geven wij niemand op en zullen opmerkingen als 'hij zal het nooit leren, is gewoon slecht in mijn vak' minder voorkomen. 

Het zou het principe van Bildung ondersteunen, iedereen leert op zijn eigen tempo en volgorde, rekening houdend met ambities en wensen van de leerling. Vertrouwen in leerlingen is belangrijk voor hun gevoel van competentie. 

In mijn klas

Om de leerlingen meer in de groei stand te zetten doe ik de volgende dingen:

  • Spreek iedere dag het vertrouwen in hen als mens uit, als groep en individueel,
  • Poster hangt in de klas, verwijs daar regelmatig naar,
  • Ik luister graag naar dromen, wensen en ambities,
  • Formatief evalueren
  • Doorzetten wordt beloond, 
  • Groei benoemen in plaats van resultaten
  • Oudergesprekken gaan over groei en zo min mogelijk over afrekenmomenten,
  • Duidelijke doelen, zelf laten bepalen